Vi opplever en del av hva som kan tolkes som slitasjeskader på våre unge fotballspillere, noe vi mistenker er Justvikbanen sin skyld. Dekket er utslitt og mer enn klart for utskifting. Men inntil det skjer, kan det være lurt å fokusere på skotøyet til våre unge spillere. Fotballgruppa i Just IL anbefaler spillerne å skaffe seg fotballsko med TF-knotter, disse vil kunne være med på å sørge for å hindre at spillerne får slitasjeskader allerede i ung alder.
Fotballsko med TF-knotter er beregnet for spill på grus og kunstgressbaner. Fotballsko med TF-knotter (Turf) kjennetegnes av mange små, lave og myke gummiknotter. Fordelen med slike knotter er at de er robuste og fungerer derfor utmerket som mengdetreningssko for å avlaste føttene. Samtidig har TF-sko tradisjonell demping i mellomsålen og i hælområdet. Disse knottene og dempingen i yttersålen gjør at slitasjen på både kropp og sko blir redusert til et minimum. TF-knotter er også med på å hindre at man sitter fast i underlaget og får unødvendige vridninger, og er ofte forsterket slik at slitasjen på overdelen blir minimal.
Det anbefales TF-sko til alle som spiller på grus og eldre, harde og slitte kunstgressbaner, som Justvikbanen. Fotballsko med TF-knotter er robuste, og fungerer derfor utmerket som mengdetreningssko for å avlaste føttene. Spesielt til fotballivrige barn og unge er TF-sko et godt alternativ for å unngå slitasjeskader, som kan forekomme ved bruk av andre typer knotter på disse underlagene.
(Anbefalingen er forfattet av Even Ovnerud.)
TF-knotter2
TF-knotter